De versnelling van de wereld om ons heen heeft een diepe invloed op ons welzijn. Onbewust of bewust wordt iedereen meegesleurd in de hectiek van het leven. Door de snelheid waarmee informatie wordt verspreid, veranderingen plaatsvinden en verplichtingen opstapelen kan een persoonlijke disbalans ontstaan.
Zes mogelijke factoren waarom het sneller worden van de wereld als stressvol kan worden ervaren, met mogelijk gezondheidsproblemen als gevolg.
1. Overload aan informatie
‘Hoe meer kennis hoe meer twijfel’ aldus Johann Wolfgang von Goethe.
Door de extreme ontwikkeling van onze technologie worden mensen blootgesteld aan uitzonderlijk veel informatie. Door deze overvloed, van soms wisselende stellingen, kan het moeilijk zijn te filteren wat waar en onwaar is. Om omgaan met de constante stroom aan prikkels kan lastig blijken.
2. Tijdsdruk
De hoge drang om aan de maatschappelijke norm te voldoen leidt vaak tot strakke schema’s en tijdsdruk. Deze hoge standaard van functioneren kan stressniveaus verhogen en onze werk-privébalans verstoren.
3. Technostress
Het gevoel van telkens ‘up-to-date’ te blijven. Alle laatste story’s op Instagram willen zien en elke vakantiefoto, kan leiden tot technostress. Deze drang naar (neppe) verbondenheid en de angst om iets te missen kan leiden tot mentale onrust.
4. Verhoogde en onrealistische concurrentie
Door de eenvoud van verbinding én het mooie plaatje van sociale media ontstaat een onrealistisch beeld van onze medemens. Terwijl we ons allemaal beseffen dat het nep is, heeft het alsnog een gigantische impact op ons zelfbeeld en op onze relaties. Met als gevolg eenzaamheid, door de drang om de perfecte partner te vinden óf te snel te wisselen van partner. Daarnaast ligt prestatiedrang en de angst om niet goed genoeg te zijn op de loer.
5. Verandering in levensstijl
Ons lijf vraagt om bewuste keuzes en een terugkeer naar eenvoud en balans. We zijn niet gemaakt om continu onder hoge druk te staan. We zijn gemaakt om uitzonderlijk lang vol te houden. Deze uitputting van het enige wat we hebben – ons lijf – kun je zien aan de wereldwijde gezondheidsproblemen zoals obesitas, slapeloosheid, depressies, hart- en vaatziektes, darmproblemen, huidproblemen, rugklachten, nekklachten en spierklachten.
Luister alsjeblieft naar je lijf als het SMEEKT om terug te keren naar eenvoud en balans!
6. Sociale druk
Doordat de wereld sneller wordt, ervaren mensen een grotere concurrentie op het gebied van werk en in de sociale kring. Daarbij zien ze via socials de successen van anderen. Die twee factoren samen kunnen leiden tot onzekerheid, een negatief zelfbeeld, zelfkritiek en psychologische stress met burn-out als mogelijk gevolg.
Het blijft een complex gezondheidsprobleem, dus individuele reacties op deze factoren kunnen anders zijn. Sommige mensen gaan heel lekker op een dynamische en snel veranderende wereld waarbij ze zich moeiteloos aanpassen. Deze persoonlijke verschillen, copingsmechanismen en omgevingsfactoren spelen allemaal een rol in hoe mensen de versnelde wereld ervaren.
Wil jij ontsnappen aan de hectiek van het moderne leven?
Mijn boek ‘Balans in de Moderne Wereld’ is een gids voor jou!