Jules Steegh | 8 tips effectiever vet verliezen | Jules Steegh Coach

8 tips om effectiever vet te verliezen

De trend van de afgelopen 30 jaar is zorgwekkend te noemen. We zijn van een actief leven op het land naar een passief leven op kantoor gegaan. Topvermaak is de televisie en wanneer we bij de buurman aanbellen voor wat suiker stappen we hiervoor het liefst in de auto. We zijn de afgelopen jaren zo extreem in de watten gelegd door de automatisering dat we een vetlaagje hebben gekregen. Dit vetlaagje is niet alleen ongezond, maar het maakt veel mensen ook nog eens ongelukkig. Het geeft een gevoel van ‘nostalgie’… toen ik nog fit was en zonder moeite de trap op kon of toen ik nog een stevig stuk kon fietsen. Met onderstaande tips om effectiever vet te verliezen helpen we je op weg om dat vetlaagje dunner te maken.

1. Begin met waarom!

Het is belangrijk om je af te vragen waarom je vet wil verliezen. Dus stel jezelf de vraag waarom je minder vet zou willen hebben. Hoe komt het dat je hier nú verandering in wil brengen? Wat zal straks zo fijn voelen wanneer je die tien kilo vet kwijt bent?
Als je voor jezelf helder hebt waarom je dit wil, dan wordt het ‘hoe’ en ‘wat’ makkelijker. Je zult hierdoor meer gecommitteerd zijn aan het vinden van een strategie en het uitvoeren van acties. Wij willen je natuurlijk graag een handje helpen.

2. Bepaal je energiebehoefte

Nu je voor jezelf de ‘waarom’ helder hebt, is de volgende fase kijken naar ‘hoe’. In dit blog worden strategieën benoemd die voor iedereen werken! Het eerste waar je naar wilt kijken is je energiebalans. Dit is de energie die je dagelijks nodig hebt om op hetzelfde gewicht te blijven. Is je inname in kcal dus lager dan dit, dan zal je gewicht afnemen. De grootte van het tekort bepaalt ook de snelheid van het gewicht dat je kwijtraakt. Zorg dus dat je niet te ver onder je behoefte zit om een crashdieet te voorkomen. Een crashdieet zorgt namelijk voor veel afname van je spiermassa, waardoor je energiebehoefte zakt en je in de toekomst moeilijker vet zal verliezen.

Wil je weten wat je perfecte calorie-inname is voor je doelstelling? Vraag dan een gratis ‘Sjpekcheck’ aan, dan brengen we dit voor jou in kaart.

3. Krachtsport

Zoals aangegeven is een daling van je spiermassa nadelig voor je energiebalans en je vetverlies. Hoe minder spieren je hebt, hoe minder energie nodig is om je lichaam te onderhouden. Door krachtsport te doen blijft je spiermassa stabiel (of zal deze zelfs stijgen) waardoor je energiebalans hoog blijft. Daarnaast vragen je spieren bij het herstel energie van het lichaam, wat leidt tot verbranding, zelfs wanneer je aan het relaxen bent. Hoe mooi is dat! Let wel goed op een gecontroleerde houding bij het sporten. Ben je nieuw in de fitnesssport? Begin dan met de machines waarbij je rug ondersteund wordt. Vraag tijdig om advies, zodat je niet de verkeerde houding aanleert. Dat zou zonde zijn!

4. Creëer een eetpatroon dat bij je past

Zoek iets wat je voor de rest van je leven kunt volhouden. Het heeft geen zin om alles rigoureus om te gooien en na drie weken de handdoek in de ring te gooien. Het zijn vaak de kleine veranderingen in je eetpatroon die het verschil maken. Is voor jou vrijdag altijd frietdag, laat dit dan gewoon staan, maar kies bijvoorbeeld voor airfryer friet, of doe het bijvoorbeeld om de week in plaats van elke week. Ook kun je proberen de rest van de dag iets minder te eten. Het zal in het begin wennen zijn voor je lichaam, maar binnen no-time is het het nieuwe normaal.

5. Hoog volume, lage calorieën

Hoog volume, maar weinig calorieën. Hiermee worden voedingsproducten bedoeld die goed vullen maar weinig energie leveren. Hierdoor heb je een verzadigd gevoel en ben je bewust bezig met je doel. Denk bijvoorbeeld aan een berg sla vergeleken met een Big Mac. Een Big Mac is ongeveer 550 kcal. Om dat te evenaren zul je maar liefst VIJF kilo sla moeten eten. Jij mag invullen na welke maaltijd je het verzadigdst bent. Het is dus slim om te onderzoeken welke producten je lekker vindt en die een goede ‘volume – calorieën’ verhouding hebben. We kunnen je hierbij helpen zodat je de juiste lekkere balans voor jou helemaal eigen kunt maken.

6. Zet stappen om vet te verliezen

Wandelen is een topsport. Niet per se een échte topsport, maar wel een sport die ‘top’ is! Er zijn zó veel redenen waarom wandelen goed voor je lichaam is: verlaging van de kans op diabetes, goed voor hart- en bloedvaten, het verbetert de nachtrust, is goed voor ontspanning, het zorgt voor verbetering van geheugen en je humeur en ga zo maar door.
Bepaal zelf je stappendoel en je kunt dit daarna stap voor stap opbouwen. Vanaf 6000 stappen per dag heeft het significante invloed op je lichaam, maar nog meer stappen zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Jij bepaalt wat jouw lichaam op dit moment kan. Elke stap telt! Waar wacht je nog op?!

7. Behoud je helicopterview

Vetverlies is een proces waarbij je zelfdiscipline op de proef wordt gesteld. Er zullen momenten zijn dat het makkelijk gaat en momenten wanneer je meer uitgedaagd wordt. Belangrijk is het om je helicopterview te behouden. Het kan goed zijn dat er een baaldag tussen zit of dat je je even niet lekker voelt. Dat kan en dat mag, maar wat je daarna doet, is het belangrijkst. Val je terug in je oude gewoonte of accepteer je je baaldag en begin je de dag daarna gewoon weer opnieuw. Leren fietsen ging ook niet in een dag, dus verwacht dat ook niet bij het starten van een gezonder leven. Om je helicopterview te behouden zijn periodieke evaluaties slim. Noteer voor jezelf wat goed ging en wat beter kon.
Wij kunnen je stok achter de deur zijn om door te zetten wanneer het moeilijk wordt. Maak daar gebruik van. Je hoeft het niet alleen te doen!

8. Meet je progressie

Wat is er nu fijner dan je harde werken beloond zien worden door een prachtig resultaat? Weer trots in de spiegel kijken en denken: ‘Wauw! Wat een lekker ding!’. Door het meten van je progressie zul je jezelf belonen. Meten kun je door je gewicht, vetpercentage en/of omtrekken periodiek te noteren. Ben je goed op weg naar je doel? Blijf dan vooral doen wat je doet! Zo niet, stuur dan bij in je acties. Weet je niet hoe? Schroom niet om contact met ons op te nemen zodat we je kunnen helpen!

Get in touch

Jules Steegh
Kapellerpoort 1, 3-B20,
6041 HZ Roermond

Tel: 06-11588504
Email: info@julessteegh.nl

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘omgaan met tegenslagen’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘Werkgeluk’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book ‘boost je zelfvertrouwen’ te downloaden.

Hoe kan ik je bereiken?