Cortisol

Cortisol is een belangrijk hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren. Het wordt ook wel het stresshormoon genoemd omdat het wordt uitgescheiden wanneer ons lichaam onder stress staat, maar cortisol heeft ook veel belangrijke functies. Het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van het immuunsysteem, maar een teveel aan cortisol heeft schadelijke gevolgen voor het lichaam en de gezondheid.

Wanneer het lichaam onder stress staat, is de productie van cortisol van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het lichaam goed blijft functioneren. Cortisol zorgt namelijk voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Suiker in het bloed levert energie aan de spieren die nodig zijn om snel te kunnen handelen; iets wat handig kan zijn in een stressvolle situatie. Daarnaast werkt het hormoon als een ontstekingsremmer en ondersteunt het je immuunsysteem. Ook heeft cortisol invloed op de stofwisseling, het slaappatroon en de bloeddruk.

Wanneer cortisol voor langere tijd in hoge mate aanwezig blijft, kan dit echter leiden tot schade. Lange perioden van stress zorgen ervoor dat de cortisolspiegel hoog blijft. Dit kan leiden tot depressie, angst- en slaapstoornissen. Ook kan het leiden tot gewichtstoename en een verhoogde bloeddruk. Een te hoog cortisolniveau kan ook het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties en ziekten te bestrijden.

Het is belangrijk om te weten hoe de cortisolspiegels in het lichaam kunnen worden beïnvloed. Het verminderen van stress is de belangrijkste factor om de cortisolspiegel te verlagen. Hierbij kunnen verschillende technieken worden toegepast, zoals yoga, meditatie, sporten en ademhalingsoefeningen. Ook is het belangrijk om gezond te eten en regelmatig te slapen. Deze levensstijlveranderingen kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en het verlagen van de cortisolspiegel.

Kortom, cortisol is een belangrijk hormoon dat vele functies heeft in het lichaam en essentieel is voor ons overleven in stressvolle situaties. Toch kan een langdurig verhoogde cortisolspiegel schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Door levensstijlveranderingen en het verminderen van stress kunnen we onze cortisolspiegel in balans houden: een belangrijke bijdrage aan een goede gezondheid.

Coordinates of this location not found

Get in touch

Jules Steegh
Kapellerpoort 1, 3-B20,
6041 HZ Roermond

Tel: 06-11588504
Email: info@julessteegh.nl

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘omgaan met tegenslagen’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘Werkgeluk’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book ‘boost je zelfvertrouwen’ te downloaden.

Hoe kan ik je bereiken?