Probleem oplossen

Gelukshormonen

Gelukkig zijn willen we allemaal. Geluk is een algeheel gevoel van tevredenheid, rust en voldoening. Naast het hebben van een positieve levensstijl, spelen hormonen een belangrijke rol bij het beheersen en bevorderen van geluk. In deze blog zullen we kijken naar de vier gelukshormonen die ons helpen ons geluk te bevorderen.

Gelukshormoon: Endorfine

Endorfine wordt ook wel het “feel-good”-hormoon genoemd en is verantwoordelijk voor het verminderen van pijn, het verhogen van het gevoel van welzijn en het verbeteren van de stemming. Tijdens het sporten wordt dit hormoon vrijgegeven, met als gevolg dat we ons na de sportinspanning blij en voldaan voelen. Ook bij het eten van chocolade en koffie wordt er endorfine vrijgegeven, wat verklaart waarom we ons hier ook goed door voelen.

Gelukshormoon: Serotonine

Serotonine regelt onze stemming en emoties en is van invloed op ons slaappatroon, de eetlust en de seksuele functie. Een tekort aan dit hormoon kan leiden tot een gevoel van depressie en angst. Factoren die bijdragen aan het verhogen van serotonine zijn zonlicht, fysieke activiteit en het eten van voedingsmiddelen zoals bananen, noten, zaden en bladgroenten.

Gelukshormoon: Dopamine

Dopamine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor ons gevoel van beloning en genot. Het wordt vrijgegeven bij het bereiken van doelen, het eten van voedsel dat we lekker vinden en het hebben van seksueel genot. Het gebrek aan dopamine kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid en gebrek aan motivatie. Een manier om de dopaminespiegel op peil te houden is door nieuwe uitdagingen aan te gaan en successen te vieren.

Gelukshormoon: Oxytocine

Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, wordt vrijgegeven bij fysiek contact, zoals knuffelen. Het is verantwoordelijk voor het verbeteren van relaties en het creëren van een gevoel van verbondenheid. Het gebrek aan oxytocine kan leiden tot gevoelens van isolement en eenzaamheid. Het omarmen van dierbaren en het tonen van genegenheid kan helpen om het oxytocinegehalte in ons lichaam te verhogen.

Kortom, deze vier hormonen – endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine – dragen allemaal bij aan ons geluk. Het hebben van een gezonde levensstijl door middel van lichamelijke activiteit, gezond eten en het onderhouden van relaties met dierbaren kan ons helpen om deze hormonen in balans te houden en een gelukkig leven te leiden.

Coordinates of this location not found

Get in touch

Jules Steegh
Kapellerpoort 1, 3-B20,
6041 HZ Roermond

Tel: 06-11588504
Email: info@julessteegh.nl

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘omgaan met tegenslagen’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘Werkgeluk’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book ‘boost je zelfvertrouwen’ te downloaden.

Hoe kan ik je bereiken?