Hoe blijf ik gemotiveerd? Houd je motivatie vast!

Motivatie is key, maar ook heel riskant. Het is als een booster van een raket. Het helpt je in de eerste fase op gang, maar daarna zul je het toch echt zelf moeten doen. Wanneer de tank der motivatie op is, worden bepaalde acties misschien minder leuk en val je terug in het oude patroon. Nu zul je dit vast wel eens ervaren hebben met een opleiding, sport of relatie. In de eerste fase is alles heel leuk en gezellig, maar daarna is er focus en discipline vereist. Hoe zorg je dan dat je gemotiveerd blijft én – nog beter – niet meer afhankelijk bent van motivatie?

Motivatie vs. Integriteit

Integriteit is het antwoord. Integriteit heeft een mooie uitgebreide definitie, maar komt eigenlijk neer op het nemen van verantwoordelijkheid voor je woorden en je daden. Zeg jij dat je iets doet, dan zorgt integriteit dat je eer doet aan die woorden. Dus dat je ongeacht de omstandigheden doet wat je zei óf de consequenties aanvaard die hierbij horen. Integriteit kun je leren door afspraken te maken met jezelf en deze ongeacht de situaties na te komen. Ook wanneer het regent, ook wanneer je eigenlijk liever een wedstrijd wilt zien en ook als je moe bent. Integriteit is de voorloper van zelfvertrouwen en niet integer zijn, zorgt voor onzekerheid. Dat is iets wat je absoluut niet wil.

Zelfvertrouwen

In het kort: het vertrouwen in jezelf, zelf – vertrouwen. Het vertrouwen van een persoon in zichzelf. Zie hierbij de afspraken met jezelf als afspraken die heilig zijn. Elke keer als je een afspraak met jezelf niet nakomt, brokkelt een stukje zelfvertrouwen af. Stel, je hebt met een vriend om drie uur afgesproken en hij komt niet. Wanneer je belt hoor je een zwak smoesje, maar oké. Morgen drie uur, poging twee. Wederom is hij er niet en je hoort weer een zwak smoesje. Hoe zou je je voelen? Nu komt dag drie, weer om drie uur afgesproken, maar hij is er wéér niet. Hoe zou dit voelen?
Niet fijn, hè? Wellicht denk je de volgende keer wel: dat hij maar thuisblijft. Zo werkt het dus ook met afspraken met jezelf. Wil jij weer vol zelfvertrouwen door het leven? Zet dan je eerste stap en meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek.

De fases

Bij het aanleren van een nieuwe gewoonte ga je door drie fases. De eerste fase is wanneer de motivatie heel hoog is: alles gaat lekker makkelijk en je behaalt resultaat. De honeymoonfase. Naarmate je verder komt, zakt je motivatie langzaam weg en kost het meer moeite. De weerstand wordt steeds groter en je motivatie daalt. Als je op deze piek van weerstand niet kunt bouwen op je integriteit, dan ga je een moeilijke fase door. Tegenvallende acties zorgen voor tegenvallend resultaat wat weer zorgt voor zwakkere acties. Ben je integer, dan zul je de weerstand voelen, maar dan heeft dit geen invloed op je acties.
Wanneer je deze fase goed bent doorlopen zal de weerstand langzaam afnemen en zal het een nieuwe gewoonte worden. Dit duurt ongeveer honderd dagen en daarna zul je je oncomfortabel voelen wanneer je je nieuwe gewoonte niet kunt doorzetten.

Beloftes

Je hebt drie soorten beloftes: de krachtige, zwakke en de criminele. Laten we beginnen met criminele beloftes. Dit zijn beloftes die je NOOIT wilde maken. Het is een belofte waarvan jij al bij voorbaat weet dat je ze niet nakomt. Zeggen tegen een oude vriend – die je tegenkomt in de kroeg – dat je snel weer eens iets afspreekt, maar van binnen weet dat dit er toch niet van gaat komen.
Zwakke beloftes zijn beloftes die je alleen nakomt als de omstandigheden goed zijn. Deze belofte is gedreven door motivatie. Een belofte om te gaan rennen, maar wanneer het regent besluit je toch om niet te gaan, is een voorbeeld van een zwakke belofte. Merk voor jezelf op waar en wanneer je zwakke beloftes maakt en zet deze om naar krachtige beloftes. Het niet nakomen van beloftes zal een nadelig effect hebben op het vertrouwen in jezelf. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Eigenlijk hoef je alleen maar krachtige beloftes te onthouden! De andere twee mag je meteen weer vergeten. Krachtige beloftes zijn beloftes die je maakt en ook daadwerkelijk nakomt. Door alleen maar krachtige beloftes te maken, zul je ervaren dat je leven een stuk eenvoudiger wordt. Je kunt op jezelf bouwen en de mensen om je heen op jou. Krachtige beloftes nakomen kan soms oncomfortabel zijn, maar het positieve langetermijneffect is vele malen groter dan het discomfort.  Wanneer je vaker krachtige beloftes maakt dan zullen deze ook steeds makkelijker worden.

Wij helpen mensen inzicht te geven wanneer ze welke beloftes maken en deze beloftes, indien nodig, om te zetten naar krachtige beloftes. Wil jij honderd procent kunnen vertrouwen op jouw beloftes? Meld je dan aan voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Voel je doel

Je bent begonnen met een mooi doel. Dat is een compliment waard! Doordat je deze fase hard gewerkt hebt, kun je in je enthousiasme te ver doorschieten. Probeer te herinneren waarom je begonnen bent en waarom dit zo belangrijk voor je was. Je wilde immers van een gevoel af en zag het al helemaal voor je om je doel te behalen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld een tekening te maken of een kort verhaal te schrijven over hoe het voelt als je je doel hebt behaald. Maak het concreet! Werk vanuit dat gevoel tijdens je acties en voordat je het weet zul je je doel bereikt hebben!

Hier en nu

‘Morgen komt nog, en aan gister kun je niks meer veranderen.’ Met andere woorden: Dromen over een heerlijk strand op Ibiza brengt je nog niet daar. Het enige waar je invloed op hebt, is wat je HIER en NU doet. Elke actie die je onderneemt, hoe klein ook, heeft een gevolg. Ben je dus bewust van wat je wil creëren. Wil jij je lijf veranderen, dan zul je het uitstellen van de acties hiervoor overboord moeten gooien. Doordat je langer blijft hangen in je sluimerstand zul je je alleen nog maar langer rot voelen. De opstart zal niet makkelijker, maar juist moeilijker worden. Er is een leuk middel om je excuusmachine in je hoofd stil te krijgen en in actie te komen. Lanceer jezelf en kom in actie! 5…4…3…2…1… en doen! Het lijkt zo’n simpele truc en dat is het ook. De effectiviteit bewijst zich keer op keer. Tel af vanaf 5 en doe gelijk een fysieke actie. De rest van de acties volgen vanzelf. ‘s Ochtends moeite met opstaan? Lanceer jezelf het bed uit! Het werkt écht!

Vier je progressie

Onbewust gaat de focus snel naar negatieve dingen: dit gaat niet goed en dat kan beter. Probeer dit eens om te zetten naar wat wél goed gaat en waar je trots op bent. Hierdoor zul je een hele andere kijk krijgen op je proces. Het wordt een feest in plaats van een lijdensweg. Tijdens onze coachingstrajecten brengen we duidelijk in kaart waar je staat. Jouw groei is de fundering en je bepaalt zelf wanneer je je klaar bent voor het volgende level.

Get in touch

Jules Steegh
Kapellerpoort 1, 3-B20,
6041 HZ Roermond

Tel: 06-11588504
Email: info@julessteegh.nl

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘omgaan met tegenslagen’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘Werkgeluk’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book ‘boost je zelfvertrouwen’ te downloaden.

Hoe kan ik je bereiken?