Jules Steegh | Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen boosten

Hét onderwerp wat veel mensen bezighoudt.

In een wereld waarin alle successen van anderen groots gepresenteerd worden, kan het zomaar zijn dat je eigen zelfvertrouwen afneemt. Promoties, nieuwe auto’s, vakantie en de mooiste en fitste lichamen. 

Hoe blijf je trouw aan jezelf?

Zelfvertrouwen bestaat uit twee dingen

Het woord zelfvertrouwen heeft twee belangrijke componenten. Dit zijn namelijk ‘zelf’ en ‘trouw’. Beide componenten heb je nodig om tot zelfvertrouwen te komen. Zelfvertrouwen is enorm belangrijk voor een persoon. Het bepaalt hoe we ons voelen, gedragen en omgaan met de uitdagingen in ons leven. We kennen allemaal wel plaatsen of personen waar ons zelfvertrouwen afneemt, maar hoe kan dat?

Wellicht voel je je op dat moment niet veilig genoeg om trouw te zijn aan jezelf. Om dat verder toe te lichten neem ik je eerst mee in de eerste component van zelfvertrouwen: ‘zelf’.

Wat is ‘zelf’?

Om zelfvertrouwen te hebben, moet je beginnen met het kennen van jezelf.

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Hoe ziet mijn ideale leven eruit?
 • Wanneer voel ik mij energiek en gelukkig?

Dit zijn vragen die misschien overweldigend klinken, maar het belangrijkste is om te begrijpen wat je drijfveren zijn en wat je sterke punten zijn. Zelfkennis is de eerste stap naar zelfvertrouwen. Wanneer je weet wie je bent en wat je kunt, zul je gemakkelijker in staat zijn om problemen op te lossen en zul je minder snel ontmoedigd raken.

Trouw zijn aan jezelf

Wanneer het duidelijk is wie je bent en wat je wilt, kun je stapsgewijs je gedrag conformeren aan dit beeld. Je gaat dus steeds meer het gedrag vertonen wat past bij de persoon die je echt bent. Trouw zijn aan jezelf betekent dus dat je eerlijk bent tegenover jezelf over wie je bent, wat je wilt en wat je voelt. Je maakt keuzes die bij jou passen en waar jij achter staat, zonder jezelf te laten beïnvloeden door de mening of verwachtingen van anderen. Je blijft trouw aan jouw normen en waarden en houdt vast aan jouw persoonlijke doelen en visie. Kortom, je leeft en handelt vanuit je eigen authenticiteit.

Welke stappen kun je ondernemen?

 1. Zorg voor een helder beeld van jezelf
 2. Omschrijf het gedrag wat past bij die persoon
 3. Oefen met mensen of op plekken waar jij je veilig voelt om authentiek te zijn
 4. Door oefening zul je ervaren dat je op steeds meer plaatsen authentiek durft te zijn

Extra tips om je zelfvertrouwen te boosten:

 1. Doelen stellen en deze met kleine stappen bereiken
  Door doelen te stellen in je persoonlijke leven en carrière, krijg je een gevoel van verantwoordelijkheid en controle over je leven. Wanneer je stap voor stap progressie ziet, zul je jezelf meer gaan waarderen en trots zijn op wat je bereikt hebt.
 2. Vergelijk jezelf niet met anderen.
  Iedereen heeft zijn eigen talenten en vaardigheden. Door te focussen op wat anderen beter kunnen dan jij, verlies je het zicht op wat je zelf kunt. Dit is niet alleen nadelig voor je eigenwaarde, maar ook voor de manier waarop je anderen behandelt. Geef complimenten aan anderen en leer van anderen, maar haal nooit je eigenwaarde naar beneden om iemand anders beter te laten voelen.
 3. Een gezonde levensstijl
  Je lijf is je tempel, dus eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Een gezonde geest in een gezond lichaam zorgt voor een positieve vibe en een gevoel van welzijn. Deze elementen zijn nodig om jezelf goed te voelen en hierdoor zal je meer zelfvertrouwen krijgen.
 1. Durf hulp te vragen
  De persoon die perfect is moet nog geboren worden, dus voel je vrij om vrienden of familie om hulp te vragen. Niemand kan alles alleen! Door open te zijn en te communiceren, krijg je niet alleen nieuwe inzichten, maar je zult ook een groter gevoel van verbondenheid hebben. Soms kan een ander perspectief je helpen om jezelf te verbeteren en een hoger niveau van zelfvertrouwen te bereiken.
 1. Richt je op het proces
  Zelfvertrouwen ontwikkelen is een eindeloos proces. Het leren krachtig omgaan met de uitdagingen uit je leven is belangrijker dan dat alles goed gaat. Het gaat niet om winnen of verliezen, maar consistentie.

Door te werken aan zelfkennis, doelen te stellen, jezelf niet te vergelijken met anderen, te zorgen voor een gezonde levensstijl en hulp durven te vragen, kan iedereen zijn of haar zelfvertrouwen vergroten en zo de grootste versie van zichzelf worden.

Klik hier om je aan te melden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Ik help je graag met het inzichtelijk maken van jouw persoonlijke visie, plan en het effectief en efficiënt uitvoeren van je plan.

Coordinates of this location not found

Get in touch

Jules Steegh
Kapellerpoort 1, 3-B20,
6041 HZ Roermond

Tel: 06-11588504
Email: info@julessteegh.nl

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘omgaan met tegenslagen’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book en werkblad ‘Werkgeluk’ te downloaden.

e-book download

Laat je e-mail adres achter om het e-book ‘boost je zelfvertrouwen’ te downloaden.

Hoe kan ik je bereiken?